Quantcast
Channel: Kansainvälinen politiikka
Viewing all articles
Browse latest Browse all 43

Arktinen alue eri kansainvälisten intressien risteyskohtana

0
0

Suomen kaksivuotinen kausi arktisen neuvoston puheenjohtajamaana päättyi toukokuussa.  Yhteinen huoli ympäristöasioista on mahdollistanut sen, että suuret jäsenmaat, kuten USA ja Venäjä, ovat istuneet saman pöydän äärelle. Arktinen alue on pysynyt matalan jännitteen yhteistyöalueena.

Arktisen jään sulamisen myötä alueen merkitys kasvaa. Ranska, Iso-Britannia, Intia, Singapore ja Korea ovat vuosien varrella saaneet tarkkailijastatuksen Arktisessa neuvostossa. Kiina on alkanut tehdä suoria investointeja Grönlantiin. On hyvä muistaa, että Euroopan unionilla ei vielä ole virallista tarkkailijastatusta. Näillä näkymin Venäjä ei aio hyväksyä sitä jatkossakaan. Arktisen neuvoston asema eri kansainvälisten intressien risteyskohtana korostuu.

Noin kuukausi Arktisen neuvoston puheenjohtajuuden päättymisen jälkeen alkaa Suomen EU-puheenjohtajuuskausi. Ennen sitä käydään hallitusneuvottelut. Uusi hallitus viimeistelee Suomen EU-puheenjohtajuuskauden ohjelman. Viimeisimmät puheenjohtajuudet EU:ssa ovat osoittaneet, että jäsenmaan on keskityttävä yhteen tai kahteen asiaan tuodakseen osaamistaan esille. Viro onnistui tässä harjoituksessa erinomaisesti nostaessaan digiasiat vahvasti agendalle vuonna 2017.

Ehdotan, että Suomi nostaa EU-puheenjohtajakaudellaan esille arktiset asiat. Arktinen alue on tärkeä niin ympäristön, ilmastonmuutoksen, turvallisuuden, energiapolitiikan kuin ihmisoikeuksien kannalta. Saamelaiset ovat EU-alueen ainoa alkuperäiskansa. Arktisen neuvoston puheenjohtajamaana Suomi on edistänyt Arktisen neuvoston ja EU:n välistä yhteistyötä. Suomella on nyt mainio tilaisuus jatkaa tätä työtä EU-neuvoston nuija kädessään.

Mitä tapahtuu arktisella alueella ei pysy siellä, vaan se heijastuu koko maailmaan. Tästä mahdollisuudesta meidän on otettava vaarin.

0

Viewing all articles
Browse latest Browse all 43

Latest Images

Trending Articles